Co z tym stresem?

 

Nasz organizm produkuje bardzo dużo substancji, które w nadmiernej ilości mogą nam szkodzić. Jeśli długotrwale jesteśmy narażeni na czynniki takie jak: przewlekły stres, leki, metale ciężkie, wysiłek fizyczny, używki, słońce oraz dieta wysokoprzetworzona, w naszym organizmie zwiększa się tzw. stres oksydacyjny i zostaje zachwiana równowaga pomiędzy produkowanymi, zbędnymi produktami przemiany materii zwanymi wolnymi rodnikami, a przeciwutleniaczami, które mają za zadanie sprawnie oczyszczać nasz organizm. Niestety nadmierny stres oksydacyjny prowadzić może do wielu zaburzeń oraz chorób tj.: nowotwory, choroby układu krążenia, udar mózgu, zaburzenia neurologiczne ( zaburzenia ze spektrum autyzmu), neurodegeneracyjne ( Alzhaimer, Parkinson), choroby oczu, bezpłodność, choroby z autoagresji ( łuszczyca, toczeń układowy, zapalenie tarczycy Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów) itp. Stres oksydacyjny wpływa niekorzystnie na organizm, hamując produkcję kolagenu, co w czasem prowadzi do tworzenia zmarszczek głębokich oraz cellulitu. W naszym organizmie największym sprzymierzeńcem w walce z wolnymi rodnikami i wszelkimi procesami starzenia jest białko zwane glutationem. Niestety wraz z wiekiem nasze naturalne możliwości produkcyjne stopniowo zmniejszają się więc musimy zadbać aby dostarczać jego odpowiednie ilości wraz z dietą. Szczególnie bogate w glutation jest awokado, uznawane przez wielu za „króla” wszystkim owoców. Dobrymi  źródłami glutationu są również białko jaja, twaróg, mięso, ryby, szparagi, brokuły, brukselka, cebula, czosnek, ziemniaki, pomidory, rośliny strączkowe. Kurkumina, czyli główny składnik kurkumy,  skutecznie chroni nasz organizm przed toksycznymi zanieczyszczeniami oraz pobudza produkcję glutationu. Kurkumina wzmacnia wątrobę, poprawia krążenie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, chroni i regeneruje śluzówkę układu pokarmowego. Wraz z pożywieniem powinniśmy dostarczać jak największą ilość przeciwuleniaczy w postaci owoców i warzyw, stanowiących doskonałe źródło witamin A, E i C oraz związków aktywnych biologicznie tj.: flawonoidy, karotenoidy. Ciemnoczerwone owoce to największe źródło naturalnych atyoksydantów, zatem pamiętajmy o systematycznym spożywaniu wiśni, porzeczek, żurawiny, aronii, malin, czerwonych winogron czy jagód. Im ciemniejsze owoce, tym większe stężenia flawonoidów. Okazuje się, że związki te zawarte w czerwonym winie z winogron są znacznie trwalszymi przeciwutleniaczami, niż te, które występują w owocach i warzywach. Ponadto w skórce winogron znajduje się cenny resweratrol o właściwościach antynowotworowych. Do warzyw o wysokiej zawartości antyoksydantów zalicza się czosnek, cebulę, pietruszkę, kapustę i szpinak. W diecie nie może zabraknąć również sporej ilości zielonej herbaty. Obecnie możliwe jest wykonanie nowoczesnych i nieinwazyjnych badań określających poziom stresu oksydacyjnego oraz poziom wolnych rodników. Dzięki nim możliwe staje się wykrycie wczesnych zmian, dobór odpowiedniego leczenia, terapii dietetycznej, suplementacji oraz monitorowanie ich skuteczności.

 

Autor: mgr Aleksandra Majsnerowska, dietetyk kliniczny FoodMed Centrum